Jak uskladnit víno? Designově a bezpečně.

Uskladnění vína může výrazně ovlivnit kvalitu a chuť vašeho vína. Jaké faktory hrají nejdůležitější roli?

1. Teplota

Teplota je jedním z nejdůležitějších faktorů při uskladnění vína. Víno by mělo být uloženo při konstantní teplotě mezi 10 a 15 °C (50-59 °F). Fluktuace teploty mohou poškodit víno a způsobit, že se rozvine nepříjemná chuť. Důležité je také minimalizovat teplotní výkyvy, které mohou nastat během ročních období.

2. Vlhkost

Vlhkost je dalším klíčovým faktorem. Víno, především to s korkem, by mělo být uloženo v prostoru s dostatečnou vlhkostí (ideálně kolem 70 %). Nedostatečná vlhkost může způsobit, že se zátky v lahvích vysuší a víno se začne kazit. Naopak nadměrná vlhkost může poškodit etikety.

3. Světlo

Světlo, zejména pak UV záření, může mít také negativní vliv na víno. Proto by mělo být víno uloženo na místě, kde není vystaveno přímému slunečnímu světlu. Vína s transparentními lahvemi jsou zvlášť citlivá na světlo, takže je dobré je uchovávat v temném prostředí.

4. Otřesy

Vibrace mohou narušit sedimenty v lahvích a ovlivnit proces stárnutí vína. Proto je vhodné víno uložit na místě, kde není vystaveno častým otřesům.

5. Poloha

Víno by mělo být uloženo vodorovně nebo s mírným sklonem, aby se udržela vlhkost zátky a zabránilo se oxidaci vína. Víno s korkovou zátkou by mělo být uloženo horizontálně, zatímco víno s alternativními zátkami (skleněné nebo šroubovací) může být uskladněno i ve vertikální poloze.

6. Vzduch

Minimální kontakt s vzduchem je důležitý pro zachování chuti vína. To je důvod, proč je důležité udržovat zátky v dobrém stavu a pravidelně kontrolovat, zda nejsou poškozeny.

7. Doba uložení

Každé víno má svou optimální dobu uložení. Některá vína mohou být konzumována brzy po zakoupení, zatímco jiná potřebují několik let na stárnutí a vyzrání. Je důležité dodržovat doporučení výrobce nebo konzultovat s vinařem vhodnou dobu uložení.

8. Místo uložení

Víno by mělo být uloženo na klidném místě, kde není vystaveno extrémním teplotám, vlhkosti, světlu a otřesům. Ideálními místy jsou sklepy, vinné sklepy, nebo speciální vinné chladničky.

Správné uskladnění vína může prodloužit jeho životnost a zlepšit jeho chuť. Pokud máte sbírku vína, kterou si ceníte, je důležité se postarat o její adekvátní uskladnění. S těmito tipy na uskladnění můžete mít jistotu, že vaše víno bude stále chutnat tak, jak má.

Chcete zaujmout každou návštěvu? Pořiďte si úžasný a skoro kouzelný protiváhový stojan na víno z masivu. Tahle vychytávka vyváží stabilně každou lahev a pořídíte ji za pár korun.

684-2_377702063-777664484369919-4650914948990403945-n

Zpět do obchodu